Czerstwe pieczywo - jak wykorzystać? Co zrobić ze starego chleba i bułek? 5 pomysłów na dania z czerstwego chleba!
Wykorzystywanie resztek jedzenia od zawsze było jedną z głównych zasad towarzyszących gotowaniu w moim rodzinnym domu. Babcia, mama, teraz i ja widzimy sens tej tradycji. Jest to działanie sprzyjające nie tylko środowisku, ale i naszym portfelom. Dzięki temu ograniczamy śmieci oraz zaoszczędzamy trochę pieniędzy. Choć całościowe zużywanie jedzenia zalegającego w naszych kuchniach czasem wymaga pomysłu, uważam, że w dobie Internetu, mi jest zdecydowanie łatwiej niż starszym pokoleniom. Nie potrzebowałam długiej analizy, aby zauważyć, że pieczywo stanowi jeden z tych produktów, które marnują się najczęściej. Świeży, pachnący, czasem jeszcze ciepły chleb z własnego piekarnika jest uwielbiany przez moje dzieci, dlatego nigdy nie musi długo czekać na konsumpcje. Inaczej ma się sprawa w przypadku pieczywa kilkudniowego, po które raczej niechętnie sięgają. Sama jako dziecko byłam uczona, że stary chleb, którego nie jesteśmy w stanie przejeść zjedzą ptaki - więc problem marnowania szybko znikał. Dziś mając świadomość, że jedzenie chleba przez lokalne ptactwo niezbyt służy ich zdrowiu, szukałam inspiracji jak wykorzystać czerstwe pieczywo. Dania z czerstwego chleba nie wymagają długich przygotowań, ani dużej wiedzy kulinarnej, a są naprawdę smaczne. Co zrobić ze starego chleba i bułek?
Co zrobić ze starego chleba i czerstwych bułek? Czerstwe pieczywo przepisy
1. Stare, suche i czerstwe pieczyw, świetnie się sprawdza jako grzanki! Nadaje się do zup, sałatek i sosów. Wystarczy pokroić bułkę lub chleb w kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Kiedy pieczywo stanie się złociste, jest gotowe do użycia. Innym sposobem na zrobienie grzanek jest wykorzystanie piekarnika. Potrzebujemy:
- Resztek chleba pokrojonego w kostkę o grubości ok. 1,5 cm
- Oleju
- Soli, mielonego czarnego pieprzu lub chili w proszku
- Suszonych ziół (tymianku, oregano, majeranku, rozmarynu)
Wymieszane przyprawy należy zalać olejem i odstawić na godzinę. W tym czasie, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C. Następnie suchy chleb należy dokładnie zanurzyć w powstałej mieszance przypraw i oleju. Całość przekładamy na blachę do pieczenia. Zapiekamy przez około 10 minut, w zależności od stopnia wysuszenia chleba i… gotowe! Po ostudzeniu, grzanki można przechowywać w zamkniętym pojemniku.
2. Co zrobić ze starego chleba? Warto pokusić się także o tradycyjną i bardzo smaczną przekąskę - chleb w jajku. Wystarczy obtoczyć czerstwe pieczywo w roztrzepanym jajku i smażyć na patelni. Warto dodać swoje ulubione przyprawy, które nadadzą wyjątkowego smaku.
3. Jeśli mamy do wykorzystania suchą chałkę, polecam obtoczyć ją w mleku roztrzepanym z cukrem i cynamonem. Następnie podsmażyć na patelni, a powstanie pyszna przekąska na słodko!
4. Nieświeży, stary i czerstwy chleb doskonale się sprawdza także do zapiekanek. Nie tylko tych w formie kanapek! Jest to świetna baza do znakomitego dania z czerstwego chleba, jakim jest zapiekanka obiadowa. Jedną z moich ulubionych jest ta z jabłkami, mlekiem, śmietaną i jajkami. Aby uzyskać 4 porcję, potrzebujemy:
- 350g suchego chleba w kromkach (może być też bułka wrocławska)
- 2-3 łyżki rodzynków
- 600g jabłek
- 330ml mleka
- szklanka śmietany
- 3 jaja
- łyżka cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- masło
Rodzynki zalewamy niewielką ilością gorącej wody i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220°C. Jabłka kroimy w plastry. Kromki czerstwego chleba o grubości 1,5 cm należy posmarować masłem, a następnie położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, którą wkładamy do piekarnika na 7-10 minut. W tym czasie miksujemy mleko, śmietanę, jaja, cukry. Wyjmując blachę z piekarnika, należy zredukować temperaturę do 180°C. Formę 25cm x 20cm smarujemy masłem, układamy pionowo kromki, a pomiędzy nie wkładamy plastry jabłek. Odsączone z wody rodzynki, należy rozsypać przed zalaniem całości słodką masą z mleka, śmietany i jaj. Wstawiamy do gorącego piekarnika na średni poziom i zapiekamy około 45 minut. Jeśli wierzch z czerstwego chleba zacznie zbyt szybko brązowieć, należy zakryć przyciętym papierem do pieczenia.
5. Stary chleb stanowi także świetny dodatek do domowych lodów! 4 lodowe porcje z chlebowymi chrupkami uzyskamy ze składników:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki miodu gryczanego lub inna forma słodyczy
- 2 kromki czerstwego chleba na zakwasie lub innego pieczywa
- łyżka cynamonu
- łyżka brązowego cukru
Ubijamy sztywną masę z mascarpone, śmietanki i miodu. Krem przekładamy do naczynia i mrozimy przez minimum 3 godziny. Suchy chleb kroimy na drobne cząstki, mieszamy z cukrem i cynamonem, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do momentu, aż chleb będzie rumiany i chrupiący – przez 7-10 minut. Lody wyciągamy około 15 minut przed podaniem i podajemy z okruszkami chleba.
Wiesz już, jak wykorzystać czerstwe pieczywo oraz co zrobić ze starego chleba i suchych bułek, z myślą o środowisku i swoim portfelu. Mam nadzieję, że moje dania z czerstwego chleba i starych bułek na dobre zagoszczą w waszych domach!